Ποιος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το ποδόσφαιρο;

Μας έμαθαν ότι δεν ήταν η Βραζιλία, η Ισπανία ή η Αγγλία. Η πιο απίθανη τοποθεσία για να βρείτε τις αληθινές ρίζες του ποδοσφαίρου είναι εκεί που θα τις βρείτε. Είναι μια περιοχή που δεν είναι πολύ γνωστή για τη λατρεία της στη στρογγυλή θεά και η οποία, μέχρι πρόσφατα, ουσιαστικά δεν είχε σχέση με αυτήν. Ωστόσο, το κινέζικο ποδόσφαιρο έχει ιστορία διακοσίων ετών, πολύ πριν οι Βρετανοί κλωτσήσουν μια μπάλα.


Οι Cuju και Ts’u Chu δημιουργήθηκαν αρχικά για ασκήσεις στρατιωτικής πειθαρχίας και εκπαίδευσης. Ωστόσο, έγινε τόσο δημοφιλής που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα. Δεν θα δείτε μια μπάλα ποδοσφαίρου με διακριτικά ασπρόμαυρα πεντάγωνα, αλλά ένα δερμάτινο κάλυμμα γεμάτο με φτερά. Ποιος ήταν ο μόνος κανόνας στο παιχνίδι; Κάθε ομάδα έπρεπε να σκοράρει στην αντίπαλη εστία, αλλά δεν μπορούσε να αγγίξει την μπάλα με κανένα χέρι.
Σύμφωνα με τα αρχεία, δύο τρύπες υπήρχαν εκατέρωθεν του γηπέδου. Ήταν καλυμμένα με μεταξωτά σεντόνια που ήταν κρεμασμένα από δοκάρια από μπαμπού. Ο 5ος αιώνας π.Χ. είναι αυτό που οι ιστορικοί θεωρούν την αρχή της σύγχρονης ιστορίας. Το Cuju ήταν το πρώτο παιχνίδι που παίχτηκε στην Κίνα εκείνη την εποχή.
Ακόμη και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να χάσουν αυτό το προβάδισμα. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Barnbrook (ένα αυτόχθονος παιχνίδι όπου η μπάλα είναι φτιαγμένη από δέρματα μικρών μαρσιποφόρων και δεν πρέπει να αγγίζει το έδαφος) ήταν ο πραγματικός πρόγονος του ποδοσφαίρου.