Τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα, όπως τα παιδιά τώρα, απολάμβαναν να παίζουν διάφορα παιχνίδια. Οι γονείς στην Ελλάδα, όπως και οι γονείς σήμερα, προφανώς είδαν τα παιχνίδια ως έναν βοηθητικό τρόπο για να αναπτύξουν τα παιδιά τους συγκεκριμένα ταλέντα. Από την άλλη, τα ελληνικά παιχνίδια φαίνεται να ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικά από τα σημερινά παιδικά, όταν ο κύριος στόχος είναι συνήθως η διασκέδαση. Οι Έλληνες φιλοδοξούσαν τη νίκη! Οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν να εξαπατήσουν τους αντιπάλους τους για να κερδίσουν.
Πολλά τεχνουργήματα απεικονίζουν παιδιά να παίζουν, όπως βάζα. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν είναι σαφές εάν έπαιζαν πραγματικά παιχνίδια ή αν ήταν μέρος θρησκευτικής εκδήλωσης.
Ο Εφεδρισμός, μια μορφή του παιχνιδιού γουρουνάκι, ήταν μια δημοφιλής παιδική δραστηριότητα στην αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά παρατηρούνται συχνά να παίζουν αυτό το χόμπι σε αντικείμενα, όπως βάζα. Ένα άλλο διάσημο παιχνίδι ήταν η οστρακίντα, που περιελάμβανε το βάψιμο της μίας πλευράς ενός κοχυλιού σε μαύρο χρώμα. Η άβαφη πλευρά ήταν «μέρα», ενώ η μαύρη ήταν «νύχτα». Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία για τη «νύχτα» και η άλλη για τη «μέρα». Το κοχύλι πετάχτηκε και η ομάδα της οποίας το χρώμα επιλέχθηκε έπρεπε να κυνηγήσει την αντίπαλη ομάδα. Η ταχυδακτυλουργία προωθήθηκε επίσης ως μέσο για τα παιδιά να ενισχύσουν τις κινητικές τους ικανότητες.
Το Morra ήταν ένα άλλο δημοφιλές παιχνίδι. Δύο συμμετέχοντες κάνουν μια γροθιά πίσω από την πλάτη τους και στη συνέχεια απλώνουν τα χέρια τους, δείχνοντας μια συγκεκριμένη ποσότητα δακτύλων όταν εκδίδεται ένα σήμα. Ο νικητής ήταν ο πρώτος συμμετέχων που φώναξε τον σωστό αριθμό δακτύλων!
Εάν εκτιμάτε τα παιχνίδια με μπάλα, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό που ζείτε στη σύγχρονη εποχή! Οι Έλληνες νέοι λάτρευαν επίσης τη μπάλα, αν και η μπάλα τους ήταν συχνά φτιαγμένη από κύστη χοίρου! Η κύστη ανατινάχθηκε και στη συνέχεια διαμορφώθηκε κρατώντας την πάνω από μια φωτιά και κάνοντας μασάζ στο κατάλληλο σχήμα. Οι φουσκωμένες κύστεις βάφονταν περιστασιακά για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Υπήρχαν διάφορα παιχνίδια με μπάλα για τα Ελληνόπουλα, μεταξύ των οποίων και ο επίσκυρος, που ήταν ένα υβρίδιο ανάμεσα στο ράγκμπι και το αμερικανικό ποδόσφαιρο.
Άλλα ελληνικά παιχνίδια με μπάλα περιλαμβάνουν τα εξής:
Τα παιδικά παιχνίδια δεν ήταν τα μόνα διαθέσιμα. Τα παιχνίδια τους απόλαυσαν και οι μεγάλοι στην Ελλάδα. Τα τυχερά παιχνίδια ήταν δημοφιλή μεταξύ των Ελλήνων, και μπορεί να έχουν επινοήσει ζάρια. (Σύμφωνα με μια ελληνική πηγή, το έκαναν, αν και οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν φτάσει εκεί πριν!) Τα ζάρια τους ήταν πανομοιότυπα με τα δικά μας. Ήταν μικροί κύβοι με αριθμούς διατεταγμένους έτσι ώστε οι αριθμοί στις απέναντι πλευρές να έφταναν το επτά. Από την άλλη πλευρά, τα αρχαία ελληνικά ζάρια ήταν συχνά κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο ή κόκαλο, σε αντίθεση με τα σύγχρονα ζάρια.
Ποιες είναι οι σκέψεις σου? Θα θέλατε να παίξετε παιχνίδια με κύστη χοίρου ή θραύσματα οστών; Δεν είμαι ένας από αυτούς! Πάω να κρατήσω με τον εφιδισμό!
Ο αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα Στοιχεία: