Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε διάφορους αθλητικούς χώρους. Οι σημερινοί Έλληνες πρωταθλητές έχουν κατακτήσει αμέτρητα μετάλλια σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, η πάλη, η υδατοσφαίριση, ο στίβος και η άρση βαρών. Μέσω της συμμετοχής τους σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, πολλοί απέκτησαν διεθνή φήμη. Το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην αρχή τους, με αποτέλεσμα ένα μοναδικό σε χρήμα κέρδος για τη χώρα και τους Αγώνες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαιότητας
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος έχουν γίνει συνώνυμα με τη διεθνή ειρήνη, το δίκαιο παιχνίδι και τις τρεις Ολυμπιακές αρχές της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας.
Μάθετε περισσότερα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Ολυμπία, στη δυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ηρακλής τα ίδρυσε προς τιμή των Ολύμπιων θεών, που ήταν οι πρώτοι διαγωνιζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία, οι αγώνες έγιναν για πρώτη φορά στην Ολυμπία τον 9ο αιώνα π.Χ. Οι Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 776 π.Χ. και έχουν πάρει το όνομά τους από τον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Απέκτησαν πανελλήνια προβολή το 676 π.Χ. Μέχρι το 576 π.Χ. Η κατάστασή τους είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Ειδικοί αγγελιοφόροι στάλθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις για να κηρύξουν την έναρξη μιας ιερής εκεχειρίας και όλες οι διαμάχες και οι πόλεμοι μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών ανεστάλησαν. Επίσημοι πρεσβευτές στην Ολυμπία εκπροσώπησαν τις μεγάλες πόλεις. Οι πενθήμεροι αγώνες δοκίμασαν τη δύναμη και την αντοχή και περιελάμβαναν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Πρόσθετοι αγωνιζόμενοι είχαν τελικά αγώνα αρμάτων τεσσάρων αλόγων.
Ο ιππόδρομος φιλοξένησε αρματοδρομίες και ιπποδρομίες, ενώ το στάδιο φιλοξένησε αθλητικούς αγώνες. Το παγκράτιο περιλάμβανε πάλη και πυγμαχία, ενώ το πένταθλο περιλάμβανε άλματα, δισκοβολία, ακοντισμό, σπριντ και πάλη.
Όλοι οι Έλληνες έδωσαν συγχαρητήρια στους νικητές των αγώνων. Χτίστηκαν μνημεία και γράφτηκαν ποιήματα και τραγούδια προς τιμήν τους. Δεν απονεμήθηκαν τρόπαια ή μετάλλια στους νικητές και ένα στεφάνι ελιάς τοποθετήθηκε στα κεφάλια τους για να συμβολίσει την υψηλότερη εκτίμηση. Ορισμένες πόλεις πιστεύεται ότι γκρέμιζαν τμήματα των τειχών τους για να επιτρέψουν στους θριαμβευτές αθλητές τους να περάσουν, υπονοώντας ότι οι άμυνες ήταν περιττές για τέτοια άτομα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άλλα δημοφιλή φεστιβάλ ήταν πιο σημαντικά από τα μεμονωμένα βραβεία που δόθηκαν στους διαγωνιζόμενους. Ενέπνευσαν τις μελλοντικές γενιές να συμμετάσχουν στον αγωνιστικό στίβο. Ωστόσο, συνέβαλαν επίσης στην αλληλεγγύη μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών, όπως φαίνεται από την ολυμπιακή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Οι αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια για σχεδόν χίλια χρόνια. Οι αγώνες άντεξαν και μετά την πτώση της Ολυμπίας ως ιερού και την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Ο Χριστιανισμός επέφερε βαθιές κοινωνικές και θεολογικές αλλαγές και τα προηγούμενα μνημεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός κάστρου. Οι Αγώνες διεξήχθησαν μέχρι το 393 μ.Χ. όταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ τους κατήργησε με διάταγμα και ο Θεοδόσιος Β’ διέταξε να καταστραφούν οι ναοί του ιερού το 426 μ.Χ.
Ο ποταμός Κλαδέος κάλυπτε το ιερό έδαφος με άμμο και βότσαλο στο πέρασμα των γενεών. Μόλις το 1875 οι αρχαιολόγοι βρήκαν την αρχαία Ολυμπία και την επανέφεραν στο φως.
Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σύγχρονη Εποχή
Το 1896 έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες στην Αθήνα. Η σύγχρονη ανάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων συνδέεται με τον Pierre de Coubertin (1863-1937), ο οποίος, σε επιστολή του προς αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο τον Ιανουάριο του 1894, τόνισε την εκπαιδευτική χρησιμότητα του αθλητισμού για τον σύγχρονο άνθρωπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχαιοελληνικές αρχές τους διέπουν.
Από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Έλληνες αθλητές ανέκαθεν πρωτοστατούσαν στην παρέλαση που προηγείται της καύσης της Ολυμπιακής Φλόγας, που σηματοδοτεί την έναρξη των Αγώνων. Μια σκυταλοδρομία δρομέων μεταφέρει τη φλόγα της δάδας από την ιερή τοποθεσία της Ολυμπίας, όπου την φωτίζουν οι ακτίνες του ήλιου και στη συνέχεια μεταφέρεται στην πόλη όπου τοποθετούνται οι αγώνες.
Το 1896 έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες στην Αθήνα. Πολλές πρωτότυπες ολυμπιακές διοργανώσεις διατηρήθηκαν και εισήχθησαν νέες. Ο Μαραθώνιος αγώνας, που μνημονεύει την πράξη ενός άγνωστου Αθηναίου πολεμιστή, είναι ένα από τα πρωτότυπα γεγονότα που διεξάγονται ακόμα. Έσπευσε οπλισμένος από τον Μαραθώνα στην Αθήνα το 490 π.Χ. για να μεταδώσει την είδηση ότι οι εισβολείς Πέρσες είχαν ηττηθεί. Πριν λιποθυμήσει από την κούραση, μπορούσε να πει μόνο τις λέξεις: «Χαίρεστε, θριαμβεύουμε».
Αυτός ο διαγωνισμός αναγνωρίζεται πλέον ως η κορύφωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τρέχουσα απόσταση αγώνα είναι 26 μίλια, 385 γιάρδες (42,2 χιλιόμετρα), που είναι η απόσταση μεταξύ Μαραθώνα και Αθήνας. Ο Σπύρος Λούης, Έλληνας δρομέας, κέρδισε τον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο το 1896 σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέταρτο χρόνο από την ανάστασή τους στην Αθήνα το 1896, εκτός από τους Παγκόσμιους Πολέμους. Η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι οποίοι περιλάμβαναν μια γιορτή του αθλητισμού και πολιτισμού που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ αρχαιότητας και νεωτερικότητας.
2004 Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, γνωστοί και ως Αγώνες της XXVII Ολυμπιάδας, ήταν μια σημαντική διεθνής εκδήλωση πολλαπλών αθλημάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004, με θέμα Welcome Home. Συνολικά συμμετείχαν 10.625 αθλητές, 600 περισσότεροι από τον προβλεπόμενο, με 5.501 υπαλλήλους ομάδων από 201 χώρες ρεκόρ. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 301 διοργανώσεις μεταλλίων σε 28 διαφορετικά αθλήματα.
Όλες οι χώρες που διαθέτουν Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Αθήνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν επίσης στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1896, σηματοδοτώντας την επιστροφή στη γενέτειρα τόσο των αρχαίων όσο και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
2011 Special Olympics στην Αθήνα
Οι Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και άτομα με νοητική αναπηρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε διάφορα αθλήματα. Το 2007, η Διεθνής Επιτροπή των Special Olympics επέλεξε την Αθήνα ως τη διοργανώτρια πόλη για τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics του 2011.
Η Ελλάδα έγινε μία από τις τέσσερις μόνο χώρες που φιλοξένησαν όλη τη γκάμα μεγάλων αθλητικών πολλαπλών αθλητικών διοργανώσεων όταν της προσφέρθηκε η επιλογή να φιλοξενήσει τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics του 2011, επτά χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.